Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο: «Απαγορευμένο τετράδιο» της Άλμπα ντε Σέσπεντες

Αποτέλεσμα εικόνας για Alba De Céspedes
Alba De Céspedes

Το «Απαγορευμένο τετράδιο» της Άλμπα ντε Σάσπεντες  έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 και ώρα 22:00.

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, φεμινίστρια Άλμπα ντε Σάσπεντες (Alba De Céspedes) ή ντε Σασπέντες, όπως αποδόθηκε το όνομά της στα ελληνικά στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έγραψε το «Απαγορευμένο τετράδιο» το 1952.

Το 1968 ο θίασος Μυράτ-Ζουμπουλάκη ανέβασε το έργο στο θέατρο «Αθηνών» με μεγάλη εισπρακτική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Στην ηχογράφηση του 1988, είκοσι χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου, ο Δημήτρης Μυράτ και η Βούλα Ζουμπουλάκη,επιστρέφουν στο ραδιοφωνικό θέατρο έπειτα από πολύχρονη απουσία και ηχογραφούν το «Απαγορευμένο τετράδιο», χαρίζοντας στο Θεατρικό Αρχείο της ΕΡΤ πολύτιμο ντοκουμέντο.

Η συγγραφέας Άλμπα ντε Σάσπεντες (1911-1997) έκανε την εμφάνισή της στα Ιταλικά Γράμματα με τη συλλογή ποιημάτων «L’ anima degli altri» (Η ψυχή των άλλων) το 1935. Ακολούθησαν συλλογές διηγημάτων και το 1938 το διήγημά της «Nessuno torna indietro» (Κανείς δεν γυρίζει πίσω). Το 1952 το «Quaderno proibito» (Απαγορευμένο τετράδιο) της χαρίζει τη διεθνή αναγνώριση. Η ντε Σάσπεντες υπήρξε δραστήρια δημοσιογράφος, από την έκδοση του δικού της περιοδικού «Il Mercurio»  ώς τις συνεργασίες με την  εφημερίδα «La Stampa»  και  τα περιοδικά «Evoca» και «Il Piccolo». Σενάρια της συγγραφέως μεταφέρθηκαν στον ιταλικό κινηματογράφο με πιο σημαντική κατάθεση τη συνεργασία της με τον Ιταλό ποιητή, κριτικό Λογοτεχνίας, μυθιστοριογράφο Τσέζαρε Παβέζε (Cesare Paveze) στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας  του Μικελάντζελο Αντονιόνι (Michelangelo Antonioni) «Le Amiche» (Οι Φίλες) 1955. Υπήρξε πρόσωπο με έντονη πολιτική και φεμινιστική δράση σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες «φωνές» της Σύγχρονης Ιταλικής Λογοτεχνίας.

ΦΩΤΟ ΑΠΟΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δίμιτη
Ραδιοσκηνοθεσία: Δημήτρης Μυράτ
Επιμέλεια ήχων: Φανή Σιώρη
Ρύθμιση ήχου: Μάκης Γίγας
Επιμέλεια παραγωγής: Δημήτρης Φραγκουδάκης
Παραγωγή: Βίκυ Μουνδρέα-Ποντίκα
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Δημήτρης Μυράτ (Μικέλε), 
Βούλα Ζουμπουλάκη (Βαλέρια), 
Κατερίνα Μαραγκού (Μιρέλα), 
Νίκος Κροντηράς (Ρικάρντο), 
Μάκης Ρευματάς (Γκουίντο), 
Φωκίων Ζαρίκος (Γουσταύος), 
Βαγγελιώ Κατσάλη (Μαρίνα), 
Ειρήνη Κουμαριανού (μητέρα),  
Σάσα Σοφού (Κλάρα), 
Σωτήρης Τσόγκας (πατέρας), 
Γιώργος Γραμματικός (Αλεσάντρο Καντόνι)
   
Info:

Κυριακή 29 Απριλίου 2018, στις 22:00
Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»
«Απαγορευμένο τετράδιο» της Άλμπα ντε Σάσπεντες
Με τους Δημήτρη Μυράτ και Βούλα Ζουμπουλάκη

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!
Live Streaming: webradio.ert.gr/trito


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου