Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστημονική Διάκριση του Προέδρου του Τμήματος Ιταλικής Γλώσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή Γ. Μικρού

Αποτέλεσμα εικόνας για elena ferrante domenico



Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 σε Συνέδριο του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, Ιταλία, ανακοινώθηκε η πραγματική ταυτότητα της συγραφέως μυθιστορημάτων Elena Ferrante.

Αποτέλεσμα εικόνας για domenico starnoneΜία ομάδα έξι έγκριτων γλωσολόγων, μεταξύ των οποίων και ο Έληνας Καθηγητής Γεώργιος Μικρός Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., αποκάλυψε ότι πίσω από τη συγραφέα-μυστήριο κρύβεται ο Ιταλός δημοσιογράφος, συγραφέας και σεναριογράφος Domenico Starnone. 


Ο Καθηγητής "Υπολογιστικής και Ποσοτικής Γλωσολογίας" Γεώργιος Μικρός, σε συνεργασία με τους Καθηγητές Jan Rubicky, Maciej Eder και Arjuna

Tuzi, εφάρμοσε τη μεθοδολογία "author profiting" για την ανάλυση των χαρακτηριστικών του συγραφέα όπως το φύλο, η ηλικία και ο τόπος καταγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι γλωσολόγοι συνέκριναν σώμα κειμένων αναφοράς που αποτελούνταν από 150 λογοτεχνικά έργα 40 σύγχρονων Ιταλών λογοτεχνών. Ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από τον Καθηγητή Γεώργιο Μικρό εντόπισε αυτόματα το φύλο, την ηλικία και τον τόπο καταγωγής της συγραφέως Elena Ferrante, αναλύοντας τη συχνότητα των λέξεων και των γραμάτων των κειμένων της. Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι η Ferante είναι άνδρας, με ηλικία πάνω από 60 χρονών, κατάγεται από τη Νότια Ιταλία και ειδικότερα από τη πόλη Saviano. Το πλέγμα αυτών των χαρακτηριστικών προσδιορίζει ως μοναδικό υποψήφιο τον Domenico Starnone, συγραφέα και δημοσιογράφο, η γυναίκα του οποίουδούλευε ως μεταφράστρια στον εκδοτικό οίκο που εκδίδει τα βιβλία της Elena Ferrante. Το ερευνητικό συνέδριο του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, Ιταλία, για την ταυτότητα της Elena Ferrante αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί η ερευνητική κοινότητα για το πως οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν
πολαπλά στη φιλολογική έρευνα και την ανάλυση των λογοτεχνικών κειμένων.

http://www.ill.uoa.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου