Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ιταλία: Το ρήγμα στη Δεξιά αυξάνει τον κίνδυνο ανόδου των λαϊκιστών στην εξουσία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΕΓΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΓΚΡΙΛΟ;

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ

Τον κίνδυνο ανάληψης της εξουσίας από μια λαϊκιστική, ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του ερχόμενου έτους στην Ιταλία λόγω του διχασμού στους κόλπους της δεξιάς παράταξης κρούουν αναλυτές.

Οι πιθανότητες να επιδιώξει η Λέγκα του Βορρά μια αφύσικη συμμαχία με το Κίνημα 5 Αστέρια (M5s ) αυξάνονται λόγω της ρήξης μεταξύ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Ματέο Σαλβίνι. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο φέρελπις νεαρός Ναπολιτάνος πολιτικός που προαλείφεται ως δελφίνος του Μπέπε Γκρίλο, μπορεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, επισημαίνει το Bloomberg.

«Τα 5 Αστέρια και η Λέγκα αρνούνται να παραδεχθούν ότι ίσως συμπράξουν, αλλά εμείς θεωρούμε ότι οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι στο 20%», είπε ο αναλυτής του Eurasia Group, Φεντερίκο Σάντι.

Ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, έχει ήδη κάνει ανοίγματα στο κόμμα του Γκρίλο, τονίζοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica τον περασμένο Ιούλιο ότι θα μπορούσε να φανταστεί έναν διάλογο με τους λαϊκιστές σε «σημαντικά ζητήματα», όπως η εντιμότητα στην πολιτική, το μεταναστευτικό και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

 

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά

Τα δύο κόμματα αποστρέφονται το ευρώ, αν και έχουν χαμηλώσει τους τόνους μετά την ήττα στις γαλλικές εκλογές της Μαρίν Λεπέν, που είχε υποσχεθεί να εγκαταλείψει η Γαλλία το ευρώ.

Ο Σαλβίνει εξαπέλυσε πρόσφατα επίθεση στην ΕΕ λέγοντας ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα απαιτούσε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών «από το Μάαστριχτ μέχρι το Σένγκεν». Κι επέμεινε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ. Αλλά πώς μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα με διαφορετικά φορολογικά συστήματα;»

Η στάση του Σαλβίνι έναντι της ΕΕ είναι μια από τις βασικές αιτίες της κόντρας του με τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της Ένωσης παρουσία του συμμάχου του και προέδρου της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι, τον οποίο θα καλόβλεπε στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Αν και η Λέγκα του Βορρά στήριξε τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι από τη δεκαετία του ‘90, ο Σαλβίνι διεκδικεί φέτος τα ηνία της ιταλικής κεντροδεξιάς. Όταν ο Μπερλουσκόνι τον κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να ενταχθεί στη Forza Italia, ο 44χρονος πολιτικός απάντησε: «οι αριθμοί δείχνουν ότι το κίνημα που ηγείται είναι η Λέγκα»

Μολαταύτα οι ανησυχίες των επενδυτών για τους πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία έχουν κατευναστεί το τελευταίο διάστημα εν μέσω ενδείξεων ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας. Το σπρεντ των ιταλικών έναντι των γερμανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων έπεσε κατά 12 μ.β. στις 162 από 213 που ήταν το περασμένο Απρίλιο κι αν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης η οικονομία μπορεί να εμφανίσει ανάπτυξη κατά 1.5% φέτος, όπως ανακοίνωσε η ιταλική στατιστική υπηρεσία τον Αύγουστο.


Ο Λουίτζι Ντι Μάγιο του «Κινήματος 5 Αστέρια»

Ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου έτους συνιστά μια πρόκληση καθώς καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις δεν αναμένεται να πιάσει το όριο του 40% που εξασφαλίζει πλειοψηφία στη βουλή κι ίσως να χρειαστεί να συμπράξουν τουλάχιστον δύο από τα μεγάλα κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σε δημοσκόπηση της 9ης Σεπτεμβρίου του Ipsos που δημοσίευσε η Corriere della Sera το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρια ισοψηφούσαν με 27%, ενώ η Forza Italia του Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά έπιαναν ποσοστό περίπου 15% η κάθε μία. Αν προστεθούν στα ποσοστά τους κι εκείνο των Fratelli per’ l’ Italia («Αδελφοί για την Ιταλία»), τότε τα τρία κόμματα της Δεξιάς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν ένα 35%.

Ρόλο κλειδί ίσως κληθεί να παίξει ο Μπερλουσκόνι, αν κερδίσει τις εκλογές ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, τον οποίο έχει στηρίξει στο παρελθόν.

Ένας συνασπισμός υπό το Κίνημα 5 Αστέρια, που θα περιλαμβάνει τη Λέγκα και τους «Αδελφούς για την Ιταλία» είναι το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα, εκτιμά η επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit SpA, Λορεντάνα Φεντερίκο, υποστηρίζοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και η Forza Italia ίσως συμπράξουν για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να αποτραπεί το αδιέξοδο.

Ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, νυν αντιπρόεδρος της Βουλής, αναμένεται να αναδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός του M5s σε διαδικτυακή ψηφοφορία της 23ης Σεπτεμβρίου. Σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα Il Mattino της ιδιαίτερης πατρίδας του είπε ότι ως νότιος θεωρεί αδιανόητη μια εκλογική συμμαχία με τον Σαλβίνι, λόγω της ιστορικής αντιπάθειας που τρέφει το κόμμα του τελευταίου για τον φτωχό ιταλικό Νότο. Υπογράμμισε, όμως, ότι αν χρειαστεί υποστήριξη για να γίνει του χρόνου πρωθυπουργός, θα είναι ανοικτός στο διάλογο με όλα τα κόμματα...

Πηγή: Bloomberg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου