Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Τα 4 «Μ» των Ιταλών για έναν καλό εσπρέσο

 Για την παρασκευή του καλύτερου εσπρέσο οι Ιταλοί υποστηρίζουν πως συμβάλλουν τα 4 «Μ» Ποια είναι αυτά;

Για την παρασκευή του καλύτερου εσπρέσο οι Ιταλοί υποστηρίζουν πως συμβάλλουν τα 4 «Μ» Ποια είναι αυτά;

Σε όλα τα θέματα της γαστρονομίας οι Ιταλοί έχουν το χάρισμα να διηγούνται ωραίες ιστορίες με αλήθεια στην βάση αλλά και φαντασία στην διήγηση. Έτσι και στον καφέ ο κανόνας των τεσσάρων Μ δείχνει τον δρόμο για την καλύτερη παρασκευή.

Miscela, είναι το χαρμάνι του καφέ που χρησιμοποιείται και έτσι η πρώτη ύλη γίνεται το πρώτο «Μ». Εξαιρετικό χαρμάνι μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικό καφέ. Είναι η βάση, η αρχή για την επιτυχία.

Macinadosatore, είναι ο μύλος της άλεσης του καφέ αποδίδοντας τη σημασία που πρέπει στο σωστό άλεσμα των κόκκων αλλά και στον κατάλληλο εξοπλισμό.

Macchina, δηλαδή η μηχανή του εσπρέσο που ευθύνεται για την σωστή πίεση, την σωστή θερμοκρασία αλλά και τη σωστή εκχύλιση του καφέ. Μπορεί να παίζει τον λιγότερο σημαντικό ρόλο στην παρασκευή  του καφέ αλλά μια καλή μηχανή είναι σίγουρα εγγύηση συνέπειας και αξιοπιστίας κατά τη διαδικασία παρασκευής.

Mano, που σημαίνει το «χέρι» και τοποθετεί τον Baristaστην κορυφή της αλυσίδας καθώς η οξυδέρκεια, η γνώση και το ταλέντο του λειτουργούν καταλυτικά στην παρασκευή ενός ποιοτικού καφέ. Το τέταρτο «Μ» μας υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του ανθρώπου στη διαδικασία της δημιουργίας. 


Χάρης Τζαννής, 
Fnl-guide.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου