Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η ταινία "Cesare Deve Morire" (Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει)

Αν και διανύουν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους, οι αδερφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι  εντυπωσίασαν στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου καταφέρνοντας να αποσπάσουν τόσο τη Χρυσή Άρκτο όσο και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής.
Αποτέλεσμα εικόνας για Cesare Deve Morire
Η ταινία «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» ξεκίνησε, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι αδερφοί Πάολο και Βιτόριο, όταν επισκέφθηκαν τη φυλακή Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης και συνάντησαν κρατούμενους που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση ποίησης με επίκεντρο αποσπάσματα της «Κόλασης» του Δάντη.

  


Λίγο καιρό αργότερα επέστρεψαν και ρώτησαν τους κρατούμενους αν ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια κινηματογραφική διασκευή του «Ιουλίου Καίσαρα», του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η απάντηση των κρατουμένων και του υπεύθυνου της καλλιτεχνικής τους αναμόρφωσης ήταν άμεση και θετική και έτσι έγινε πραγματικότητα η ταινία. Η κάμερα των σπουδαίων Ιταλών δημιουργών μπαίνει στη φυλακή Ρεμπίμπια, και καταγράφει την κουβέντα και τη διανομή των ρόλων, την οντισιόν, τις προετοιμασίες, και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης «Ιούλιος Καίσαρας», με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατούμενους των φυλακών.



Η ταινία διαρκεί 76 λεπτά, κι αποτελεί μια μεταφορά όλο συμβολισμούς, ένα πείραμα, ένα παιχνίδι αναμόρφωσης, ή καλύτερα ο άκρως ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης της ελευθερίας, με φόντο το περιβάλλον των φυλακών. Πως δηλαδή κλείνεται ο ρεαλισμός σε πλαίσια, και μεταγράφεται διαμέσου της τέχνης ενός κλασικού έργου του Σαίξπηρ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Cesare Deve Morire


Movie Details

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
    Paolo Taviani, Vittorio Taviani 
  • ΣΕΝΑΡΙΟ
    Paolo & Vittorio Taviani, βασισμένο στον "Ιούλιο Καίσαρα" του William Shakespeare 
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ
    Salvatore Striano, Cosimo Rega, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca

  •  

Δείτε το τρέιλερ εδώ: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου