Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Σε αναζήτηση μοντέλου για το Brexit η Τερίζα Μέι

Σε αναζήτηση μοντέλου για το Brexit η Τερίζα Μέι
Ρώμη, Ιταλία
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι είπε ότι διατηρεί ανοιχτό μυαλό όσον αφορά τους μελλοντικούς δεσμούς της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μέι, η οποία συναντήθηκε στη Ρώμη με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, είπε ότι η συμφωνία ενδέχεται να μην αντιγράψει κάποια από τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ μη μελών της ΕΕ και της Ένωσης.

«Εξετάζω το θέμα με ανοιχτό μυαλό» είπε η Τερίζα Μέι από τη Ρώμη.

«Νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε ένα μοντέλο που θα ταιριάζει στην Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει απαραιτήτως να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη υπάρχει στο ράφι» τόνισε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράμμισε ότι «ο στόχος είναι να μετατραπεί το Brexit σε επιτυχία» και για τον λόγο αυτό «είναι βασικής σημασίας η συνεργασία με χώρες όπως η Ιταλία». 

«Θα εξέλθουμε της Ένωσης αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε μέρος της Ευρώπης», δήλωσε η Μέι, η οποία εγγυήθηκε στους Ιταλούς που ζουν μόνιμα στην χώρα της ότι θα συνεχίσουν να χαίρουν όλων των δικαιωμάτων που έχουν σήμερα, «αν βέβαια συμβεί το ίδιο και με τους Βρετανούς που διαμένουν, ως μόνιμοι κάτοικοι, στην Ιταλία».

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να ασχοληθεί με το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών κρατών - μελών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν σε κράτη-μέλη της ΕΕ αρκετά νωρίς στις διαπραγματεύσεις.

«Το Brexit είναι μια απόφαση του βρετανικού λαού την οποία και σεβόμαστε. Απαιτεί από όλους μεγάλη δόση λογικής, σαφές χρονοδιάγραμμα και βεβαιότητα σχετικά με την όλη πορεία», δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Ως ιταλική κυβέρνηση ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να εργασθούμε μαζί, να προσφέρουμε την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και στήριξη με στόχο να καταστεί όσο πιο αποτελεσματική γίνεται η δύσκολη αυτή πορεία», πρόσθεσε ο Ρέντσι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι δυο κυβερνήσεις συμφώνησαν να δουλέψουν μαζί και σε ότι αφορά την επεξεργασία των προτάσεων της Ιταλίας για το προσφυγικό, ώστε να δοθεί οικονομική στήριξη στις αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, ζητώντας, σε αντάλλαγμα, αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου