Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Εμμένει ο Σόιμπλε σε εφαρμογή κανόνων της τραπεζικής ένωσης στο ιταλικό ζήτημα


Κομισιόν και Ρώμη θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τέλη Ιουλίου για να καταλήξουν σε μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία για τις ιταλικές τράπεζες, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Τότε θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών της Ευρωζώνης. Μια ανακεφαλαιοποίηση των πιο προβληματικών τραπεζών με «κούρεμα» των ομολόγων ή ακόμη και των ανασφάλιστων καταθέσεων (bail in), όπως επιβάλλουν οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης, θα εξασθενούσε περισσότερο τη δημοτικότητα του κεντροαριστερού Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και θα έδινε νέα αφορμή στα κόμματα του ακραίου λαϊκισμού της Ευρώπης να επικρίνουν ξανά τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ. Ο κ. Ρέντσι ζητεί το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στη στήριξη των ιταλικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια (bail out) 40 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν αντιδρά διότι «οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης» δεν πρέπει να καμφθούν και να συμβιβαστεί η αξιοπιστία της Ε.Ε.

Υστερα από διαφωνίες και διαξιφισμούς μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών-Βερολίνου, οι τόνοι φαίνεται να έχουν πέσει τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας ίσως ένα παραθυράκι ανοικτό για την εύρεση μέσης λύσης. Κανείς δεν θα ήθελε μια τραπεζική κρίση να οδηγήσει σε νέο πολιτικό θρίλερ μετά το Brexit, δηλαδή την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 360 δισ. ευρώ στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο είναι προ πολλού γνωστό. Αντανακλά το 18% του ενεργητικού τους, ενώ τα 210 δισ. ευρώ από τα 360 δισ. είναι δάνεια που αφορούν πολίτες οι οποίοι αδυνατούν ολοσχερώς να τα αποπληρώσουν. Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στην Κομισιόν, είχε ορθά δηλώσει πως οι ιταλικές τράπεζες δεν βρίσκονται σε κρίση λόγω της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου.

Εντούτοις, ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει πτώση 30% από το βρετανικό δημοψήφισμα, αυξάνοντας στο 57% τις απώλειες από τις αρχές του έτους. Μετά το Brexit έχει καλλιεργηθεί σύγχυση για την πορεία της Ευρώπης και έχουν πυροδοτηθεί φόβοι μήπως μιμηθούν τους Βρετανούς και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Συν τοις άλλοις, ένας καταμερισμός απωλειών σε επενδυτές και ανασφάλιστες καταθέσεις σε μια μεγάλη οικονομία της Ευρώπης –όπως η Ιταλία– μοιάζει με πείραμα που επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ελλοχεύουν πολιτικοί κίνδυνοι. Μικροεπενδυτές κατέχουν τραπεζικά ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης –τα πρώτα που θα δεχθούν «κούρεμα» από ένα bail in– της τάξεως των 200 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιταλία με καταγεγραμμένα επισφαλή δάνεια 46,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015, κοινοί πολίτες έχουν επενδύσει 5 δισ. ευρώ σε ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης.

O Ινιάτσιο Ανγκελόνι, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου, μια τοποθέτηση που θεωρήθηκε πως περιλαμβάνει και την πιθανότητα να δοθεί το «πράσινο φως» στην κρατική στήριξη των τραπεζών με την προσωρινή ανάκληση των κανόνων για το bail in μόνον και μόνον για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πληροφορίες του Bloomberg αποκαλύπτουν πως η ιταλική κυβέρνηση, ενδεχομένως, να αποζημιώσει τους μικροεπενδυτές, αν και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν το σενάριο αυτό μέσα στην εβδομάδα. Aπό το Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την Πέμπτη πως οι συζητήσεις για την παροχή βοήθειας στις ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν στα όρια της τραπεζικής ένωσης, αναβάλλοντας κάθε περαιτέρω συζήτηση μέχρι την ολοκλήρωση των στρες τεστ από την ΕΚΤ.

Ανεπαρκείς φαίνεται να είναι και οι εναλλακτικές των τραπεζών για την ικανοποίηση των κριτηρίων της ΕΚΤ είτε από την πώληση μονάδων τους είτε από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους. Αντιπροσωπευτική είναι η κατάσταση της UniCredit, της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιταλία και της μοναδικής που κρίνεται συστημική για τη χώρα. «Δεν νομίζω πως η ΕΚΤ θα μείνει ικανοποιημένη με τα μέτρα που λάβαμε», δήλωσε ο πρόεδρος της UniCredit Τζουζέπε Βίτα, την Πέμπτη, στη Wall Street Journal.


Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου