Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Αφρική: Εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους που διατρέχουν οι μετανάστες

Η ιταλική κυβέρνηση και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙOM) ξεκίνησαν την Πέμπτη εκστρατεία στην Αφρική ώστε να ενημερώσουν τους υποψηφίους προς αναχώρηση για τους κινδύνους του ταξιδιού.



Η ιταλική κυβέρνηση και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙOM) ξεκίνησαν την Πέμπτη εκστρατεία στην Αφρική ώστε να ενημερώσουν τους υποψηφίους προς αναχώρηση για τους κινδύνους του ταξιδιού.


Αν και πολλοί από τους περισσότερους από 400.000 πρόσφυγες που έφθασαν στις ιταλικές ακτές το 2014 διέφευγαν από τους πολέμους και τις διώξεις, ένα αυξανόμενο ποσοστό από αυτούς «επιζητούν τα πλεονεκτήματα, τη δημοκρατία, την ευημερία, και αναζητώντας την εκπλήρωση των ονείρων τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πραγματικό εφιάλτη», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις περιπτώσεις γυναικών που βιάζονται μπροστά στους συζύγους τους στη Λιβύη ή προσώπων που έχουν τραυματιστεί ψυχικά βλέποντας έναν συγγενή τους να πεθαίνει μπροστά στα μάτια τους από δίψα στην έρημο, από τα κτυπήματα των διακινητών ή να πνίγεται στη θάλασσα.

«Τα γνωρίζουν άραγε όλ΄ αυτά προτού φύγουν; Δεν είναι απολύτως σίγουρο (...) Δεν γνωρίζουν όλοι τα πάντα», επέμεινε. Οι μετανάστες σπάνια αφηγούνται αυτά τα βάσανα σε εκείνους που έμειναν στην πατρίδα ώστε να μην ξανανοίξουν το τραύμα και να μην μεγαλώσουν τον πόνο του χωρισμού.

Πολλοί μετανάστες, ιδιαίτερα από τη Δυτική Αφρική, τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο στην Ιταλία είπαν ότι δεν περίμεναν τη βία και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισαν, ιδιαίτερα στη Λιβύη.

Η εκστρατεία ενημέρωσης, με τίτλο "Aware Migrants" («Ενήμεροι μετανάστες»), προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν από το ιταλικό υπουργείο και πραγματοποιείται σε τρεις γλώσσες, αραβικά, αγγλικά και γαλλικά, έχει σκοπό να περάσει το μήνυμα διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, σε περίπου δεκαπέντε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Αφρικής.

Στηρίζεται κυρίως στις μαρτυρίες μεταναστών που συγκέντρωσε ο IOM στην Ιταλία αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στον Νίγηρα, με βίντεο διάρκειας περίπου ενός λεπτού, με κοντινά πλάνα και αφηγήσεις μερικών από αυτούς.

«Υπέφερα πολύ στη Λιβύη, πολλά βασανιστήρια, πολλές απειλές», διηγείται η Ντέζενα, με την πλάτη στην κάμερα. «Αυτά που είδαμε στο νερό... Δεν ξέρω τι να πω. Ήταν πραγματικά δύσκολο, πραγματικά δύσκολο».

Πηγή: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου