Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Αυτά είναι τα 4 πράγματα που θα πυροδοτήσουν την επόμενη κρίση στην Ευρώπη

Δυσοίωνο φαίνεται το μέλλον στην Ευρώπη. H Credit Suisse έχει εντοπίσει τέσσερα σημεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια επόμενη μεγάλη κρίση. 

Αποτέλεσμα εικόνας για κριση ευρωΠΗ
Το μπλοκ των 28 εθνών φαίνεται πως βρίσκεται σε μια συνεχή κρίση από το 2008, όταν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρέθηκε στον αέρα εξαιτίας της κρίσης του δημόσιου χρέους, της Ελλάδας, της προσφυγικής κρίσης και τώρα του Brexit.

Με μια αναφορά της στους πελάτες της, η γνωστή επενδυτική τράπεζα επισημαίνει: “Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πελάτες μας πιστεύουν πως το ξέσπασμα μιας νέας πολιτικής – οικονομικής κρίσης είναι προ των πυλών.”
Οι τέσσερις παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα μιας νέας κρίσης είναι:
  1. Το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα – Φθινόπωρο: Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi προσπαθεί να προωθήσει συνταγματικές αλλαγές, που θα περιορίζουν τη δύναμη της ιταλικής Γερουσίας, θα τη συρρικνώνουν και θα την απογυμνώνουν από τη νομοθετική της εξουσία. Κάτι τέτοιο θα κάνει πιο σταθερή την ιταλική κυβέρνηση. Όμως, η Credit Suisse αναφέρει πως αν ο Renzi χάσει στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου θα παραιτηθεί. Το ενδεχόμενο αυτό φοβίζει τους επενδυτές, αφού τότε ο Ιταλός Πρωθυπουργός θα αντικατασταθεί από έναν συνασπισμό υπό την αιγίδα του κινήματος Five Star. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει αυτή τη στιγμή το Brexit. Αλλά η επενδυτική τράπεζα έρχεται να προσθέσει πως αν ο Renzi παραιτηθεί, το πιο πιθανό είναι να πάρει τη θέση του μια τεχνοκρατική διοίκηση μέχρι το Μάιο του 2018, όπου και θα διενεργηθούν νέες εκλογές.
  2. Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές – Απρίλιο/Μάιο 2017: H Credit Suisse γράφει: Η Marine Le Pen, υποψήφια του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος (που θέλει να κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο ή μη της χώρας στην ΕΕ), είναι αρκετά δημοφιλής πολιτικός. Ενώ το γεγονός αυτό προκαλεί μια ανησυχία, θα πρέπει να τονίσουμε πως στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως στον δεύτερο κύκλο των εκλογών χάνει έδαφος έναντι του Nicolas Sarkozy και του François Hollande.”
  3. Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό – σε εξέλιξη: Αυτή η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει, αν συμβούν συγκεκριμένες αλλαγές στην τουρκική δικαστική διαδικασία ή αν η ΕΕ οπισθοχωρήσει στην ελεύθερη πρόσβαση των Τούρκων στην Ευρώπη, χωρίς visa.  Το αρχικό deal ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έδινε στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια ευρώ και ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων της και ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα επέτρεπε στην Ελλάδα την εκ νέου αποστολή των παράνομων μεταναστών στη χώρα (Τουρκία).
  4. Η κρίση των ιταλικών τραπεζών – σε εξέλιξη: Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, με πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια να πιέζουν τις τιμές των μετοχών, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να ζητούν προγράμματα διάσωσης που μπορεί να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ. Η Credit Suisse επισημαίνει πως οι πελάτες της είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με αυτή την ενδεχόμενη κρίση, που θα μπορούσε να πάρει τις διαστάσεις της κρίσης που ξέσπασε το 2012. Η επενδυτική τράπεζα δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, λέγοντας πως οι οικονομολόγοι της εκτιμούν πως το κενό χρηματοδότησης θα φτάσει μόνο τα 40 δισεκατομμύρια (2.1% του ΑΕΠ).
Είτε αυτά τα γεγονότα πυροδοτήσουν μια νέα κρίση, είτε όχι, το θέμα είναι ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν και πολύ καλά στην Ευρώπη.  Πολλοί πιστεύουν πως το Brexit σήμανε το τέλος του ευρώ, με τις εκροές να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ και την αξιολόγηση να επιστρέφει στα προ ελληνικής κρίσης χαμηλά επίπεδα.
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου